Dag/ nacht ratio 


De dag / nacht ratio is een functie die de verhouding weergeeft tussen het energieverbruik binnen openingstijden en het energieverbruik buiten openingstijden. Voor veel gebouwen zijn openingstijden van toepassing, denk daarbij aan kantoren - onderwijsinstellingen - horeca - sport & recreatie maar ook detailhandel. Voor dergelijke gebouwen is het te verwachten dat het energieverbruik vooral binnen openingstijden plaatsvindt. Buiten openingstijden wordt het gebouw immers niet gebruikt, zijn er geen mensen aanwezig en hoeft er dus niet met dezelfde intensiteit verwarmd of gekoeld te worden. De klimaatinstallaties draaien dan in basislast zoals dat heet. Dat betekent dat installaties zodanig ingeregeld staan dat er minimale energieverbruik plaatsvind en de installaties alleen bijregelen op het moment dat het nodig is. Zo mogen vertrekken in een gebouw buiten openingstijden wel afkoelen, maar ook weet niet te veel. Want anders is er uiteindelijk weer meer energie nodig om deze weer op te warmen tot het gewenste niveau dat binnen openingstijden gehanteerd wordt. Maar hoe weet je of de klimaatinstallatie te veel energie verbruikt buiten openingstijden? Door gebruik te maken van de functie dag / nacht ratio. Deze functie geeft namelijk inzicht in die verhoudingen. Vuistregel is dat een klimaatinstallatie niet meer dan 20 à 25 % mag verbruiken buiten openingstijden. Zie je in MijnEnergiemissie dat deze verhouding veel hoger is, dan staat de klimaatinstallatie waarschijnlijk niet goed ingeregeld en kun je energie besparen door de instellingen van de installatie aan te passen. Hieronder zijn de stappen omschreven hoe je de dag/ nacht ratio kan inzien.


Stap 1

Voor het inzien van dag nacht ratio, moeten de openingstijden worden ingevuld bij object behorende bij de meter. In deze handleiding staat beschreven hoe je de openingstijden aan een object kan toevoegen. Het is noodzakelijk dat de openingstijden zijn ingevuld, voordat er naar de dag-/nacht ratio gekeken kan worden.

Stap 2

Zoek via de zoekbalk linksboven naar de desbetreffende meter, zoeken kan op adres of EAN-code. Klik vervolgens op het object waaronder de meter valt. Bij het desbetreffende object dien je de openingstijden al ingevuld te hebben.  Ga vervolgens met de muis op de meter staan. Selecteer vervolgens het icoon “analyse” .

 

Stap 3

Navigeer naar de dag waarvan je de basislast en dag-/ nacht-ratio wil weten. Dit kan door bovenaan op het tabblad 'Dag' te klikken en vervolgens naar de dag te gaan waarvan je de gegevens wil weten. 


Stap 4

Standaard staat de basislast aan, zie legenda: “Basislast”. Onder de grafiek vind u d

'Basislastratio op basis van bedrijfstijden''.


Hieronder staat toegelicht wat de informatie precies inhoudt. 

- Ratio van het verbruik buiten bedrijfstijd versus het 24 uur dagverbruik (dag / nacht ratio)
Het totale energieverbruik buiten bedrijfstijd (grijze gebieden) wordt hierbij gedeeld door het energieverbruik over de gehele dag (grijze en lichte gebieden tezamen) en uitgedrukt in procenten.  

- Meest optimale dag / nacht ratio op basis van laagste nachtwaarde
De meest optimale verhoudingswaarde buiten bedrijfstijd (grijze gebieden) en de gehele dag (grijze en lichte gebieden tezamen), op basis van de laagst gemeten waarde buiten bedrijfstijd. De laagste gemeten waarde buiten bedrijfstijd is de basislast. 

- Ratio buiten- en binnen bedrijfstijd
Het totale energieverbruik buiten bedrijfstijd (grijze gebieden) wordt hierbij gedeeld door het verbruik binnen bedrijfstijd (licht gebieden) en uitgedrukt in procenten.  


Kom je er niet uit? Raadpleeg dan onze helpdesk via het vraagteken rechtsonder in je beeldscherm.