Toleranties onder en bovengrens

Bij de digitale factuur controle wordt de factuur op een aantal punten gevalideerd. De productsoorten levering/ teruglevering, piekvermogen, gecontracteerd vermogen, en blindverbruik worden onder andere gevalideerd met het verbruik wat bekend is in MijnEnergiemissie. Er kunnen toleranties worden ingesteld zodat bij een minimale afwijking de factuur niet direct wordt afgekeurd. In onderstaande beschrijving wordt eerst uitgelegd hoe de toleranties en boven-/ ondergrens werkt en daarna wordt uitgelegd hoe je de toleranties kan toevoegen in MijnEnergiemissie. 

 

Toleranties bij verbruik met boven en ondergrens 

Het is mogelijk om een procentuele tolerantie op te geven met een boven- en een ondergrens. De opgegeven tolerantie heeft alleen invloed op verbruik, de prijs per eenheid wordt met een vaste tolerantie van 1% gecontroleerd. Hieronder zijn twee rekenvoorbeelden te vinden. Voor beide voorbeelden zijn de volgende tolerantie gebruikt: 

Procentuele tolerantie = 5%

Minimale tolerantiewaarde = 2 kWh

Maximale tolerantiewaarde = 100 kWh

 

Voorbeeld 1 (laag verbruik)

Verbruik op factuur = 10 kWh

Verbruik ontvangen meetdata in Mijn Energiemissie=11 kWh

 

In dit voorbeeld is de afwijking tussen het verbruik op factuur en de ontvangen meetdata 1 kWh. Door de procentuele tolerantie zou de afwijking in verbruik afgekeurd worden, want 5% van 10 kWh is 0,5 kWh en de afwijking is groter (1 kWh). Door de opgegeven onder- en bovengrens wordt de factuur alsnog goedgekeurd, want door de ondergrens (minimale tolerantie) worden facturen met een afwijking kleiner dan 2 kWh niet afgekeurd. De procentuele tolerantie wordt dus beperkt door een minimale ondergrens van 1 kWh in dit voorbeeld.

 

Voorbeeld 2 (hoog verbruik)

Verbruik op factuur = 10.000 kWh. 

Verbruik ontvangen meetdata in Mijn Energiemissie = 9.600 kWh. 

In dit voorbeeld is de afwijking tussen het verbruik op de factuur en de ontvangen meetdata 400 kWh. Door de procentuele tolerantie zou de afwijking in verbruik goedgekeurd moeten worden, want 5% van 10.000 kWh is 500 kWh en dit is groter dan de daadwerkelijke afwijking van 400 kWh. Door de opgegeven bovengrens wordt de factuur alsnog afgekeurd, want door de bovengrens (maximale tolerantie) worden facturen met een afwijking groter dan 100 kWh afgekeurd. 

 

Toleranties toevoegen aan producten

LET OP: Alleen geautoriseerde gebruikers kunnen de toleranties aanpassen. 


Stap 1 

Ga via het menu link naar “productinstellingen”. Dit is te vinden onder “Facturen”. 

 

Stap 2 

Zoek vervolgens het product op, waaraan je de tolerantie (en eventueel boven en ondergrens) wil toevoegen. Zoeken kan via de balk bovenin en kan onder andere op leverancier of op product. Als je het gewenste product hebt gevonden, klik dan op het icoon “bewerken  in de kolom beheer.


 

Stap 3 

Voeg vervolgens de gewenst tolerantie toe, dit is een percentage. De minimale- en maximale tolerantiewaarden zijn optioneel te gebruiken. Onder minimaal kan je de ondergrens invullen en onder maximaal de bovengrens. Als je alle gewenste gegevens hebt ingevuld, druk dan op “Opslaan”. Vanaf nu worden de nieuwe facturen met ingevulde tolerantie afgehandeld. 

 

Kom je er niet uit? Raadpleeg dan onze helpdesk via het vraagteken rechtsonder in je beeldscherm.