Energiebesparende maatregel invoeren

Energiebesparende maatregelen worden gekoppeld aan de energiesoort waarop de maatregel (het meest) van toepassing is. Het toepassen van ledverlichting heeft bijvoorbeeld de grootste impact op het elektraverbruik en heeft een geringe invloed op het gasverbruik.
Iedere maatregel dient afzonderlijk, per meter, ingevoerd te worden. Gezamenlijk vormen alle maatregelen per meter een totaallijst aan maatregelen per object.

Stap 1

Zoek via de zoekbalk linksboven naar de desbetreffende meter, zoeken kan op adres of EAN-code. Klik op het object waaronder de meter valt. Ga met je muis op de meter staan. Selecteer vervolgens het icoon “bewerken” . Nu kom je in het meterformulier terecht.

Stap 2

Aan de rechterkant binnen het meterformulier zie je “Besparingsmaatregelen” klik hierop. Her formulier van de energiebesparende maatregelen opent.

Stap 3

Vul de gevraagde gegevens in, voer de maatregel in en klik op "Voeg toe". Sla tot slot de wijziging op onderaan het meterformulier, bij "Opslaan".

Veldnaam
In te voeren gegeven(s)
Ingesteld referentiejaar

Hier geef je het jaartal op waarmee het huidige & toekomstige verbruik vergeleken moet worden.

Besparingsmaatregel

Vul hier de naam van de besparing in.

Maand doorgevoerd

Geef hier de maand op waarin de maatregel is doorgevoerd

Beoogde besparing per maand

Vul hier de verwachte besparing in eenheden in.

Investering

Vul hier de investering in voor het doorvoeren van de maatregel.

Terugverdientijd

Vul hier de terugverdientijd in jaren in.

Status

Geef aan wat de status is van de maatregel

Opnemen in streefverbruik

Geef aan of de maatregel wel of niet moet worden meegenomen in de berekening en visualisatie van het streefverbruik

Einddatum besparing

Geef aan tot welke datum de besparing meegenomen mag worden in de berekening.

Energiebesparende maatregelen inzichtelijk maken

Stap 1

Zoek via de zoekbalk linksboven naar de desbetreffende objecten/ meters waarvan je de energiebesparende maatregelen terug wilt zien in het dashboard, zoeken kan op adres of EAN-code. Dit kunnen ook meerdere objecten zijn of één/ meerdere categorie(ën), afdeling(en) of organisatie. Vink de objecten aan door op het kruisje te klikken er komt dan een vinkje te staan.

Stap 2

Zodra je de niveaus hebt doorgevoerd, selecteer  de functie “Streefverbruik” onder "Analyses".

Goed om te weten: Zodra je de functie “Streefverbruik” selecteert gaat de monitor direct zoeken naar alle aanwezige maatregelen binnen het geselecteerde niveau. Je ziet een lijst met besparingsmaatregelen verschijnen.

Stap 3

Klik vervolgens op het pijltje naar beneden en selecteer vervolgens:

1. Meeteenheid van de grafiek (optioneel).
  2. De periode waarover je het inzicht wilt krijgen.
  3. De bron van de meetdata. Bijvoorbeeld maandstanden of intervalstanden.
  4. De weergave van de grafiek. Bijvoorbeeld in jaren of maanden.
  5. Selecteer “Gegevens ophalen”

Stap 4

Selecteer als laatste de aansluitingen waarvan je de maatregelen inzichtelijk wilt maken. Je kan 1 maatregel selecteren, dan worden direct de overige maatregelen erbij gepakt die tot dezelfde aansluiting behoren.

Grafieken

De grafiek hieronder (zie rode pijlen) laat zien dat werkelijke verbruik van juni boven het verbruik van het referentiejaar ligt, de balk is daarom rood. Het referentie jaar heb je eerder opgegeven bij het object en is ook zichtbaar in de tabel onder de grafiek. Als het werkelijk verbruik groen is, loopt het werkelijke verbruik in lijn der verwachtingen van het referentiejaar + de besparende maatregelen.

Goed om te weten
: Je dient de juiste periodes in te stellen zodat de maatregelen binnen de juiste maand/jaar zichtbaar worden. Je kan de grafiek ook opbouwen voor meerdere jaren, ook naar de toekomst toe. Het toekomstige verbruik wordt dan voorspeld op basis van het referentie jaar + de beoogde besparingen.

LET OPEen maatregel aanpassen is alleen mogelijk bij de meter. Dat is het startpunt voor het bouwen van de hele grafiek.