Factuuranalyse | Energiebelasting

Binnen de energiemonitor van Energiemissie beschik je de digitale factuurcontrole over een validatie tool waarmee energiefacturen worden gevalideerd. Nadat een validatie heeft plaats gevonden wil je als gebruiker achteraf ook verschillende analyses kunnen maken. Bijvoorbeeld om te achterhalen wat tot nu toe de totale kosten over een periode waren voor een bepaalde afdeling of dat alle energiebelasting wel juist in rekening is gebracht. De tool factuuranalyse kan je helpen bij het verkrijgen van dit soort analyses. Is de optie "Analyse" onder "Facturen" niet beschikbaar, neem dan contact op met de supportdesk.

Energiebelasting

Via de tool "Energiebelasting" onder "Factuuranalyse" ben je in staat om analyses te maken over de betaalde hoeveelheid energiebelasting (of terug gekregen in het geval van heffingskorting). De analyses bieden je een  inzicht (middels scorekaarten) of de energiebelasting die is betaald, of is ontvangen, juist is. Hieronder staat kort beschreven hoe deze tool werkt.

Stap 1
Klik in het menu bij het onderdeel "Facturen" op “Analyse” zodat de functie “Factuuranalyse” verschijnt. Klik vervolgens in de tabblad boven op het tweede tabblad "Energiebelasting".

Stap 2
Selecteer nu de parameters waarvoor je de analyse wilt uitvoeren. Stel daarbij eerst het “Product” in dat je wilt analyseren en bouw vervolgens uit door het instellen van de overige parameters. In dit voorbeeld kijken we naar de Energiebelasting.

Niet alle parameters zijn instelbaar omdat dit type analyse het meest waardevol is voor de periode van 1 jaar.

Let op: Pas bij het selecteren van de groene knop “Gegevens ophalen” worden de gegevens pas opgehaald.

Stap 3
Zodra je de gegevens hebt opgehaald verschijnt daaronder de uitkomst van de analyse, onderverdeeld op basis van de opgegeven parameters.

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat (bij de geselecteerde regel) de producten bij de eerste validatie zijn goedgekeurd, maar dat een analyse achteraf laat zien dat de producten voor de 2e en 3e schijf te vroeg in rekening zijn gebracht. Schijf 1 is namelijk nog niet volledig volgelopen.

De analyse vindt achteraf plaats omdat energieleveranciers de energiebelasting veelal aan het einde van het jaar, als het jaarverbruik is geregistreerd, berekenen. De leverancier in dit voorbeeld dient aan te geven hoe het komt dat de schijven niet vollopen.

Stap 4
Wil je meer inzicht krijgen in de in rekening gebrachte producten, selecteer dan het factuurproduct icoon onder de kolom "Beheer" om de onderliggende producten te tonen.

Hier valt goed te zien dat de factuurproducten zelf zijn goedgekeurd, ze hebben immers de juiste prijs en ze zijn gekoppeld aan de meter. Pas bij validatie achteraf, als alle producten in rekening zijn gebracht, blijkt dat de schijven niet goed is volgelopen. Dit zie je in de tabel erboven.

Stap 5

Wens je exports te maken, selecteer dan de exportknop boven een van de aanwezige tabellen.